3 Gouden bespaartips omtrent comfortabel én zuinig wonen!

Op 31 oktober is het wereldbespaardag. Laenen Makelaardij staat hier uiteraard ook bij stil en helpt je graag door het geven van een aantal slimme bespaartips die je kunt toepassen in je huis. Wij denken graag met je mee!


Opwekken van groene energie door middel van zonnepanelen

Uiteraard mag het opwekken van energie door middel van zonnepanelen niet ontbreken in het rijtje met bespaartips. Wanneer je kiest voor de installatie van zonnepanelen, zul je al gauw merken dat je energienota drastisch zal dalen. Met andere woorden: je bespaart hiermee op energiekosten! Uiteraard brengt het aanleggen van zonnepanelen wel kosten met zich mee. Voor niets gaat de zon op. Maar niet getreurd, deze investering is het dik en dubbel waard. De consumentenbond geeft namelijk weer dat je je investering in zonnepanelen in 7 jaar tijd terugverdient. Helemaal interessant wordt het als je een elektrische auto rijdt of wilt gaan rijden. Denk er maar eens over na hoe mooi het zou zijn om met eigen opgewekte groene energie je auto op te laden!


De tip van onze makelaars, Stephan Laenen en Roan Laenen, luidt: ''doe het in één keer goed en bereid je voor op de toekomst!''. Controleer de staat van de huidige dakpannen. Leg je nieuwe zonnepanelen niet op verouderde betonpannen. Deze gaan namelijk minder lang mee dan keramische dakpannen, omdat deze door verweerding poreus worden. Hierdoor kunnen de pannen gemakkelijker breken en dat zorgt voor lekkages. Dat zou natuurlijk zonde zijn van je investering! Kortom: zorg dat je dak ‘toekomstproef’ is: een goed isolatiepakket en degelijke pannen in combinatie met goede zonnepanelen.


Woning isoleren voor meer comfort én een lagere energierekening 

Een goede isolatie van de woning zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Op het moment dat je het dak gaat isoleren, kun je dit vanuit de binnenkant doen. Dan kun je tussen de spanten en gordingen een isolatiepakket implementeren. Alleen als er in het dakbeschot eternietplaten (asbest) verwerkt zijn, kan het wijsheid zijn om ervoor te kiezen het asbest uit de woning te halen en de woning te voorzien van geïsoleerde dakplaten. Deze worden aan de buitenkant van de kapconstructie bevestigd, op deze platen worden de dakpannen gelegd. Wellicht een duurdere optie, maar op langere termijn wel een stuk voordeliger. De isolatiewaarde (RC-waarde) van geïsoleerde dakplaten is aanzienlijk hoger en je bent direct van je asbestplaten af.

 

Daarnaast kun je uiteraard ook de binnen- en buitenmuur isoleren, een zogeheten spouwmuurisolatie. Voornamelijk woningen die tussen 1920-1980 zijn gebouwd, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal zijn voorzien. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig wel standaard geïsoleerd. Een spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, en het rendement daarentegen is hoog.


Ten slotte kun je je enkele beglazing laten vervangen door HR++ Glas. Buiten het feit dat je bespaart op stookkosten, kent het dubbele glas meerdere voordelen. Wat dacht je van meer veiligheid, doordat dit glas sterker is dan enkel glas? Of van minder last van wegverkeer, blaffende honden of spelende kinderen? Ook ervaar je geen koude luchtstroming meer als je dicht bij de ramen zit.


Houd ook rekening met het dichten van naden en kieren. Hiermee kun je eenvoudig zelf aan de slag. Tocht in huis kun je verhelpen door naden en kieren dicht te maken met tochtstrips of tochtband. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.


Vervang je oude cv-ketel!

Ten slotte mag de cv-installatie ook niet vergeten worden. Een verouderde cv-ketel die nog naar behoren werkt, kun je vaak beter vervangen door een moderne hoogrendementsketel (hr-ketel). Dit zorgt ervoor dat je minder gas hoeft te gebruiken. En ook deze investering verdien je meestal snel weer terug.