Verschillende vraagprijzen van eenzelfde type woning in dezelfde straat?
Je hebt je huis al even te koop staan, en nu staat óók het huis van de overburen te koop. Maar tegen een veel hogere prijs! Hoe kan de vraagprijs van dat huis nu zoveel hoger liggen, terwijl het exact hetzelfde type woning is?
Het levert nogal eens wat ophef en gespreksstof op, twee eenzelfde type huizen met een totaal afwijkende prijs. Wij leggen uit wat hiervan de oorzaak kan zijn:
De grootte van het perceel
Twee huizen kunnen ogenschijnlijk hetzelfde lijken, maar toch totaal van elkaar verschillen. Vergelijk het perceel waarop beide huizen staan maar eens. Misschien ligt het huis aan de overkant van de straat wel op een veel groter perceel! Dat betekent een aanzienlijk grotere tuin en wellicht meer mogelijkheden voor een aanbouw (er blijft na een aanbouw ook nog tuin over). Ook de bezonning van de tuin kan daarbij een rol spelen. De prijs wordt dus niet alleen bepaald door de inhoud van de woning, maar ook door de grootte en de ligging van het perceel.
Wel of geen aanbouw
Daarnaast kan het zijn dat een andere woning een verbouwing heeft ondergaan. Het kan zomaar zijn dat het hoger geprijsde huis een mooie aanbouw aan de achterzijde heeft, waarvan je aan de voorkant niets ziet. Beide huizen lijken dan wel op elkaar, maar het ene huis heeft in vergelijking met het andere - door de realisatie van een aanbouw - een grotere woonoppervlakte en inhoud. Meer ruimte in huis dus, en dat scheelt een stukje in de portemonnee.
De afwerking
Daar waar het ene huis een verouderde tegelvloer heeft, kan het andere huis een moderne vloer hebben met vloerverwarming. Wanden die met granol zijn afgewerkt, zijn tegenwoordig niet altijd meer zo geliefd. Een huis met strakke stucwanden daarentegen wel. Maar ook de sanitaire ruimtes en de keukens kunnen totaal verschillend zijn. Daar waar het ene huis een moderne keuken heeft voorzien van alle luxe apparatuur en misschien zelfs een kookeiland, heeft het andere huis een verouderde keuken die aan vervanging toe is. Het ene huis instapklaar, aan het andere moet nog het een en ander gedaan worden wil het aan de wensen van de moderne tijd voldoen.
De duurzaamheid van het huis
Over ‘wensen van de moderne tijd’ gesproken: ook de duurzaamheid van de ene woning ten opzichte van de andere kan een degelijk verschil in prijs opleveren. Daar waar het ene huis nog de ‘standaard’ isolatie heeft zoals het tientallen jaren geleden is gebouwd, kan het andere huis juist tussentijds goed geïsoleerd zijn. Misschien is de enkele beglazing door de jaren heen overal vervangen door dubbel glas of zelfs HR++ glas. Misschien is de spouw nageïsoleerd, zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst of heeft het ene huis ten opzichte van het andere een veel jongere verwarmingsketel. Allemaal punten die meetellen in de bepaling van de prijs van het huis.
‘Schoon en opgeruimd’ versus ‘smoezelig en druk’
De totale presentatie van de woning op zich kan ook een verschil maken. Een huis waarvan de tuin keurig is bijgehouden, waarvan de muren netjes geschilderd zijn, een huis dat niet te vol staat, dat schoon is en er verzorgd en fris uitziet, kan al een verschil maken. Sterker nog: een huis met een mooie stijlvolle inrichting verkoopt doorgaans veel beter als een huis dat vol staat met oude meubels. Mensen vinden het vaak moeilijk door de inrichting van een huis heen te kijken. Ook al gaan alle designmeubels bij de oplevering van de woning gewoon mee, toch zijn mensen sneller geneigd meer te betalen voor een huis met een luxe inrichting.
De noodzaak/snelheid om te verkopen
Misschien heeft een verkoper haast om te verkopen. Dat kan om allerlei verschillende redenen zijn. Moet een huis vooral snél verkocht worden, dan kan het zijn dat het huis wat lager geprijsd wordt ten opzichte van het huis van verkopers die alle tijd hebben.
De Lijst van Zaken
Ook wat er achter blijft in de woning kan een (klein) verschil maken. Daar waar bij het ene huis de luxe vitrages, het zonnescherm, de Amerikaanse koelkast, maatwerk kasten en wat al niet meer achterblijven, kan bij het andere huis een aantal relevante zaken met de verkoper meegaan.
Verkoopstylist
Sommige mensen hebben het van nature al in de vingers en weten met het aanbrengen van kleine subtiele details sfeer en comfort in hun huis te brengen. Voor ieder die dat niet heeft, geen nood. Daarvoor komt een verkoopstylist langs. Een verkoopstylist kan adviseren om bijvoorbeeld de meubels anders te plaatsen zodat de betreffende woonruimte beter tot zijn recht komt. Ook kan hij/zij met een paar accessoires net dat beetje extra sfeer aanbrengen. Ook al worden deze niet bij de woning verkocht, het kan toch een verschil maken in de uiteindelijk te behalen verkoopprijs. Ben je van plan je huis te gaan verkopen? Wij laten je zien hoe je het beste en het uiterste uit je huis kunt halen. Want met een goed plan voor de verkoop, bereik je het hoogst haalbare resultaat. Nieuwsgierig? Neem contact op met ons voor een kennismakingsgesprek.